Eiti į turinį

Įkvėpimas tau

Esi, tai ką valgai. Sąmoninga mityba

Ateina laikas, kai supranti, kad esi atsakinga už tai kaip jautiesi. Esi, tai ką valgai. Griežtai? Skambiai? Gal ir ironiškai skamba, bet tai tokia tiesa, kaip mylimam žmogui garsiai ištarti žodžiai - myliu tave. Jeigu gebi mylėti kitą, tai gal laikas mylėti ir save. Su laiku ateina tas begalinis noras mylėti save ir savo kūną, suprasti jo pojūčius. O kūnas reaguoja, ir dar kaip, ypatingai suvalgius tai, kas jam netinkama. Ir tikrai nereikia lialialia, visi puikiai suprantame, nes intelekto turime, tai reiškia ir sąmoningai mąstyti galime, kad apdirbtas, perdirbtas ir netikrų spalvų, neaiškios kilmės ir konstitencijos maistas yra nenaudingas. Kitaip pasakius, nevartotinas. O sąmoningas žmogus tikrai nenori būti savo paties šiukšliadėže. AR nori? Bet kaip jau ir minėjau, tai ateina su laiku, arba su sveikatos problemomis. Bet kokiu atveju, jeigu skaitai, reiškia suvoki, kad sąmoningumas , sveika mityba, suvokimas kas naudinga, o kas ne, švari mityba yra išsivadavimas. Tai ne vegetarizmas, veganizmas ar žaliavalgystė. Tai maisto derinimas, sąmoningas valgymas / mindfull and clean eating. Sąmoninga ir švari mityba. Žinau, žinau protas iškart rėkia, kad nesugebės, kad nesąmonė, kad jau tai tai tikrai nereikalinga. Bet tai ir neturi būti lengviausias pasirinkimas, ir jeigu gebi valdyti savo sąmoningumą, gebėsi ir pasirinkti subalansuotą, sąmoningą mitybą.

Sąmoningas žmogus tikrai nenori būti savo paties šiukšliadėže. AR nori?

Nesakau, kad kitaip yra blogai, bet iš savo asmeninės patirties, galiu drąsiai teigti, kad man kraštutinumai, ko aš negaliu valgyti, nepadėjo. Mėnuo be mėsos, mėnuo be cukraus, miltų atsisakymas, pieno produktų nevalgymas, žaliavalgystės žiemos metu (kodėl akcentuoju metų laiką? Nes valgyti tik RAW, žalią ir šaltą maistą žiemą nėra labai protingas pasirinkimas). Aš turėjau suvokti ką aš galiu valgyti, kas mano organizmui naudinga, nuo ko man nėra bloga, kokie produktai ir jų deriniai teikia energijos, o nuo ko traukia miego karalystė. Nes maisto paskirtis kaip ir yra energija. Lygiai taip pat ir miego ir juk visi miegame lovose, tiesiog patogiau, o ne ant stalų, laiptų ar dar kažin kur. Bet va su maistu žmonės daro kažkokias nesąmones, atrodytų bando kūno galimybes ir ribas. Taip, jos plačios ir didelės. Bet ar tikrai būtina išbandyti viską pačiam? Gal geriau pasirinkti išbandyti, kas naudinga ir tinka. Aš renkuosi suvokimą ir sąmoningumą tiek gyvenimo pasirinkimuose, tiek maisto pasirinkime. Nesakau, kad valgau tobulai, tik sveikai, tik subalansuotai. Bet čia ir smagumas, nes mėgautis maistu būtina, o jeigu ypatinga proga norisi pasimėgauti picos gabalėliu, taure rose, šokoladiniais putėsiais ar citrininiu šerbetu, tai yra būtina! 

Asmeniškai stengiuosi savaitės dienomis valgyti švariai (clean eating) 80/20, o savaitgaliais 60/40. Taip man patinka ir tuomet galiu džiaugtis turėdama gerą santykį su maistu. Ir tikrai nereikia iš savės reikalauti 100/0, nes visuomet kai aš taip darydavau, tai nebūdavo geras santykis, tai būdavo paranojiškos ribos, kurių nevalia peržengti, o peržengus, tarsi nusivylimas ir savęs nuvertinimas ateidavo. 

Apie sveiką mitybą esame girdėję daugybę kartų. Apie subalansuotą mitybą taip pat. Bet apie sąmoningą, tikrai ne visi. Tai ne dieta, tai ne kraštutinumas, tai sąmoningas pasirinkimas rinktis ką ir kaip valgome, mėgautis maistu, jo nauda ir savybėmis.

Sąmoningumas, tai suvokimas. O suvokiant maisto teikiamą naudą, atsiranda labai aiškus supratimas rinktis tai kas sveika, subalansuota ir žinoma skanu.

You are getting too many veggies in your diet. - Said no one ever.

Ar buvai davusi sau pažadą valgyti sveikiau, kai laikrodis mušo Naujuosiu Metus? Praėjo jau 102 dienos, ir kaip sekasi? Pažadas sau yra netgi svarbiau nei pažadas mylimajam. O įnešti į savo mitybą daugiau vaisių ir daržovių, pilnų enzimų, kurie atsakingi už mūsų savijautą (virškinimas, organizmo valymas) ir visas stebuklingas grožis, sklindantis iš vidaus, yra pats geriausias pažadas savo kūnui ir sielai.

Net 75% mūsų mitybos turėtų sudaryti vaisiai ir daržovės. Sudėtinga? Pamėginkite vadovautis šiais keliais paprastais principais - 

☼ Rytą pradėti didele stikline šilto/ kambario temp. vandens su medumi ir/ar citrina, a.š ciberžolės, a.š cinamono miltelių. Paprastesnis variantas, tik su citrina. O dar paprastesnis tiesiog šiltas valduo. 
☼ Žaliasis koteilis. Mano favoritas - prinokęs bananas, mango vaisius, špinatai, vanduo. Galimos įvairios improvizacijos! Aš mielai pasidalinsiu smoothies receptais, jeigu norėtum, rašyk komentaruose.
☼ Prie kiekvieno patiekalo valgyti bent saują žalių salotų / neapdorotų daržovių. Špinatai, burokėlių lapai, kale salotos, saulėgražų daigai, pomidorai, agurkai, žalių morkų juostelės, sultenės, rukolos lapai.
☼ Vietoj deserto, pasimėgautis keliomis datulėmis. 
☼ Principas Naudinga / Nenaudinga , pagalvoti ar tai naudinga man ir mano organizmui? Ne maniakiškai, bet sąmoningai.

Nesu tavo ekspertė. Bet esu savo kūno eksperte.
Ir noriu valgyti sveiką ir subalansuotą maistą. Mes visi esame labai skirtingi, bet puikiai turėtume žinoti, kas tinka mums patiems, tapti savo asmeniniais ekspertais. Dar keli žingsniai, kurie man labai padėjo:

☼ Susitvarkyti savo virtuvės stalčius. Taip taip, sužiūrėti galiojimo laikus sausų produktų, supilstyti į patogesnius, labiau matomus ir lengviau prieinamus indus (ypatingai superfoods naudingosios kruopos, grūdai: lėšiai, grikiai, kinva, ryžiai bei riešutai, sėklos: migdolai, anakardžiai, lazdyno ir moliųgo, saulėgražų, sezamo, juodgrūdžių, kanapių sėklos). Tada atsiranda stimulas matant, jas naudoti, užberti ant paruoštū patiekalų, gaminant įdėti į patiekalus, taip praturtinant maistinė ir skonio vertę.

☼ Rašyti bent pirmas tris savaites (21 diena, kol tai pavirs į įprotį) maisto dienoraštį, planuotis ką valgysite ateinančius valgymus, užkandžiai, jų pasiruošimas. 

 Maisto / užkandžių dėžutė rankinėje / kuprinėje. Ką aš ten dedu? Supjaustyti vaisiai, per naktį mirkyti riešutai, datulės, džiovinti abrikosai, figos, ryžių trapučiai, juostelėmis pjaustyta morka, salieras, agurkas, orkaitėje kepti avinžirniai su žolelėmis. Fantazijos ir šaldytuvo turinio reikalas.

 Vanduo. Gerti DAUG vandens. Nes jeigu atrodo, kad geri daug, taip nėra. Kaskartą užsinorėjus valgyti, išgerti stiklinė vandens (kartais įmetu agurko girežinėlį, mėtos lapelį, apelsino ar citrinos skiltelė, kad nepabostų skonis). Keistas dalykas, mūsų alkio ir troškulio receptoriai yra arti, taigi kartais išties nežinome ar norime tiesiog atsigerti, ar valgyti.

Skanių ir sąmoningų pasirinkimų, x

Monika | easyliving.lt kūrėja

Atgal
Sekantis įrašas

Dėkojame, kad prenumeruojate

Pasirinkite savybes

this is just a warning
Krepšelis
0